Vaarroutes

De leukste vaarroutes van Friesland


Wie water zegt, zegt Friesland! Met bijna evenveel water als land in de provincie is dit bij uitstek een plek om er met een boot of kano op uit te trekken.

Varen in Friesland

Friesland, de provincie met het meeste water van Nederland. Hier is dan ook genoeg te beleven op en rondom het water! Met een bootje de Friese meren opgaan is dan ook zeker een must! Lekker een middagje, of een aantal dagen varen, het is maar net wat je wilt. In het zuiden van Friesland zijn de grootste meren, maar ook de kleine vaarten in de rest van Friesland zijn erg leuk. Je kunt er voor kiezen om met een zeilboot te gaan, maar een sloep of kano is een optie. Wanneer je deze zelf niet hebt dan kun je bij ons een sloep of zeilboot huren.

Vaarroutes in Friesland

Door heel Friesland zijn verschillende vaarroutes uitgestippeld. De routes brengen je langs gezellige dorpjes en steden en mooie bezienswaardigheden! Onderweg een lekker bakje koffie bij een café of restaurant aan het water. Er is volop keuze. In het zuiden heb je bijvoorbeeld de bekende Turfroute, waarbij je door het bosrijke gebied van Friesland vaart. Ook de Elfstedenroute is een unieke route die door Friesland loopt. De eindeloze akkers en weiden in het noorden bieden rust en kalmte. Het zuidelijke deel is meer geschikt voor kleinere bootjes, en brengt je langs gezellige dorpjes waar je verscheidene uitstapjes kunt maken. Voor de mensen die stadse drukte en gezelligheid meer aanspreekt is de Binnenstadroute een aanrader. Je vaart door de grachten langs de vele terrasjes en de prinsentuin in Leeuwarden.

De Turfroute

Het andere Friesland, met bossen, veenkoloniën en heidevelden: dat is de zuidoostelijke hoek van de provincie. De Turfroute verbindt dit gebied met West-Drenthe en de kop van Overijssel. Je passeert bovendien maar liefst vier prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Alde Feanen en de Weerribben. De naam van de route verwijst naar het verleden van heren van stand, veenbazen en arme turfgravers. De turfhandel maakte enkele voorname Friese families steenrijk. Hun erfenis, landgoederen met prachtige tuinen en parken, ligt in onder meer Bakkeveen, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Oranjewoud. De route is verbonden met noordwest Overijssel middels de Linthorst-Homanssluis en de Driewegsluis. Deze laatste is een mooi plekje om aan te leggen en aan wal te gaan. Hier is namelijk het prachtige natuurgebied de Rottige Meenthe waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Heb je de fiets mee? Er zijn volop bossen waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Zo zijn er de bossen rond Oranjewoud en het Drent-Friese Wold bij Appelscha. Zo kun je water en bos goed combineren! De Turfroute voert langs vele bruggen en sluizen, vaak met prachtige sluiswachterswoningen. Veel kleine bruggen mag je zelf bedienen, bij de grotere bruggen staan de brugwachters voor je klaar. Om de Turfroute in stand te houden, kun je voor 15 euro een entreebewijs kopen bij de sluis in Gorredijk, de Damsluis bij Appelscha en Sluis I bij Oudehorne. Daarmee zijn alle brug- en sluisgelden betaald. De route is toegankelijk voor boten van maximaal 28 meter lengte, 5 meter breedte en 3.30 meter hoogte en een diepgang van maximaal 1.10 meter.

De Middelseeroute

De Middelseeroute is een historische route door Friesland en brengt je langs een groot gedeelte van de Elfstedentocht. Vroeger was deze route al een belangrijke verbinding tussen de hoofdstad Leeuwarden en Sneek. Het is iets rustiger dan het Prinses Margriet en daarmee zeker een leuke optie.  Sneek is een zeer gezellige stad met vele terrasjes, winkeltjes en activiteiten. Aanleggen is geen enkel probleem en met leuke uitstapjes maak je er een gezellige dag of vakantie van! De route ligt in het gebied waar zich vroeger de Middelzee bevond. Het dankt zijn naam hier ook aan. Erg kenmerkend zijn de terpen, die bewoners al in vroegere jaren beschermden tegen het hoge water. Ook hier zijn volop mogelijkheden om aan te leggen en er bijvoorbeeld met de fiets erop uit te trekken!